• Katka

Lepší než dýňová polévka - jedno pyré na tři různé recepty


Dýně je malý kulinářský zázrak. Dlouho vydrží, dá se připravit na slaný i sladký způsob, nestojí moc a ještě má ryze optimistickou barvu i tvar! Dýňová polévka se tak usídlila už asi natrvalo v českých domácnostech, každý má svůj recept na tu nejlepší dýňovou polévku a vaří jí nejspíš i v průběhu roku, nejen na podzim. Zkusili jste ale někdy z dýně připravit i něco jiného? Dnešní příspěvek vám přiblíží jak udělat snadné dýňové pyré, které během chvilky proměníte až na tři různé recepty.


Dýňové pyré - základní recept


Dýňové pyré je skvělý základ pro mnoho jídel. Od dýňové polévky, kterou tak nemusíte ani mixovat, až po recepty zmíněné dále:

* dýňovou bábovku s vlašskými ořechy

* dýňové noky se šalvějovým máslem a parmazánem

* dýňovou omáčku na těstoviny

Postup přípravy dýňového pyré je úplně jednoduchý - libovolnou odrůdu dýně (hokkaido, máslovou, muškátovou dýni atp.) rozkrojíte na dvě poloviny. Z vnitřku dýně vydlabete lžící všechna semínka a přebytečnou dužinu okolo nich.

Pak půlky dýně položíte na plech a dáte do vyhřáté trouby péct na 180 stupňů do změknutí. Obvykle se za 40-45 minut dužina upeče a je natolik měkká, že jí jde snadno vyškrabat polévkovou lžící do misky. A to je přesně základ na další vaření.

Dýňová bábovka


Dýňová bábovka je absolutně skvělá a když jí upeču večer, tak ráno stěží zbude půlka :) Důvodů je hned několik - dýňová bábovka se peče s olejem a dýňovým pyré, takže není suchá ani po několika dnech a zajímavou chuť a aroma jí dodává směs skoro až vánočního koření a vlašské ořechy.

Na klasickou formu na bábovku budete potřebovat:

* 150 g cukru

* 240 ml rostlinného oleje (používám kombinaci řepkového a dýňového oleje)

* 3 celá vejce

* 250 g hladké mouky (1/3 můžete nahradit třeba celozrnnou nebo špaldovou moukou)

* 3 vrchovaté lžičky směsi koření Mixed spice z Marks&Spencer (obsahuje pomerančovou kůru, skořici, muškátový oříšek, kardamom, badyán, ale i špetku pepře a kurkumy)

* alternativně směs koření 1,5 lžičky skořice, 1,5 lžičky sušeného zázvoru, 1/4 lžičky kardamomu a 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku obě kořenící směsi jsou ve výsledku výborné a střídám je podle toho, co mám k dispozici

* 1 lžička jedlé sody

* 2 lžičky prášku do pečiva

* 360 g dýňového pyré

* 80 g posekaných vlašských ořechů

Příprava je časově i energeticky nenáročná - v robotu vyšlehejte cukr s olejem a vejci, až vytvoří jemnou žlutou pěnu. Pak přidejte mouku a směs koření, sodu a prášek do pečiva. Nakonec vařečkou nebo stěrkou vmíchejte dýňové pyré a posekané ořechy, těsto dobře promíchejte a vlijte do formy na bábovku. Vložte na spodní příčku do trouby rozehřáté na 160 stupňů a pečte zhruba 40-50 minut. Propečenost bábovky poznáte klasicky pomocí špejle, která by měla po zapíchnutí do těsta vyjet čistá a suchá.

Dýňové noky se šalvějovým máslem


Dýňové noky jsou vlastně takové domácí gnocchi, jen se namísto brambor využije dýňové pyré.

Na dýňové noky budete potřebovat:

* dýňové pyré

* hladkou mouku - odhadem v poměru 1:2 s pyré, ale stejně jako bramborové knedlíky, i toto těsto si prostě "řekne" samo o dostatečný podíl mouky

* špetku soli

* máslo

* 1-2 hrsti lístků šalvěje (ideálně čerstvé, ale může být i sušená)

* strouhaný parmazán navrch

Na válu smíchejte všechny suroviny a přidávejte mouku tak dlouho, až vám vznikne jemné, ale kompaktní těsto jako na bramborové knedlíky.

Pak těsto rozdělte na několik dílů a ty rozválejte na dlouhé válečky. Válečky rozkrájejte na menší, zhruba 2 cm kousky, a pro hezčí výsledný efekt do nich můžete obtisknout vroubky vidličkou.

Zatímco tvoříte dýňové nočky, dejte si vařit velký hrnec s osolenou vodou. Když jsou nočky hotové a voda vře, vsypte je postupně do hrnce, zlehka promíchejte, aby se nepřilepily ke dnu a nechejte je vařit na střední stupeň. Jakmile nočky samy vyplavou na hladinu, dejte jim ještě zhruba 2 minutky a pak je vylovte do cedníku, kde z nich okape přebytečná voda. Tímto způsobem by měly být jemné a nadýchané, akorát na skus.

Dýňové noky nejraději připravuju naslano, se šalvějovým máslem, což může znít zvláštně, ale je to opravdu výborné! Máslo rozpusťte v rendlíku a šalvěj v něm krátce orestujte, čímž se máslo ovoní. Voňavým máslem pak noky polijte a dozdobte strouhaným parmazánem nebo sýrem grana padano.

Tím, že je dýně lehce nasládlá, by ale nočky šly podávat i nasladko - třeba s povidly a tvarohem anebo s mákem.

Těstoviny s dýňovou omáčkou


Poslední recept je velmi rychlý a hodí se třeba jako rodinná večeře v průběhu pracovního týdne.

Na dýňovou omáčku budete potřebovat:

* tři stroužky česneku

* dýňové pyré

* 33% smetanu

* špetku soli, čerstvě umletý pepř

* volitelně lžičku kurkumy, špetku muškátového ořechu nebo mletého zázvoru

Na olivovém česneku zlehka orestujte prolisovaný nebo najemno nakrájený česnek, trvá to zhruba tři minutky. Pak krátce zarestujte všechna koření a přidejte dýňové pyré.

Když se celá směs propojí a prohřeje, přilijte smetanu tak, aby vám vznikla krémová omáčka připomínající hustší dýňovou polévku. Nechte krátce probublat, aby se spojily všechny chutě a dejte mezitím vařit těstoviny. Výborně se hodí linguine, ale i klasické špagety, případně ty trojbarevné ochucené špenátem a mrkví.

Když jsou těstoviny vařené, slijte je a vmíchejte do hotové omáčky. Celou směs pak můžete na talíři ještě dozdobit dýňovým olejem a dýňovými semínky - dělám to tak i s dýňovou polévkou a říkám tomu "dýňový hattrick" :)

Dobrou chuť!

Baví vás Pruhované léto? Sledujte mě i na Instagramu! Nebo se přihlašte k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek :)

* První dva recepty jsou převzaté z edice receptů Apetit.

#Apetitrecepty #pečeníprozačátečníky #sezónnírecepty #děti #zdravávýživa #receptyzdýně #bylinkyvkuchyni

© 2020 by Pruhované léto. Proudly created with Wix.com