• Katka

Lepší než ředkvičkový salát, ředkvičky vařené na 4 způsoby


Na jaře jsou ředkvičky snad všude, kam oko dohlédne. Nejsou drahé, dají se snadno vypěstovat i doma a patří mezi jedny z prvních polních plodin, kterými si po zimě můžeme do jídelníčku přidat pár živých vitamínů a minerálů. Mojí nesmrtelnou láskou je kornspitz s máslem a ředkvičkami nakrájenými na tenká kolečka. A taky čerstvý chleba se šunkou od kosti a ředkvičkami. Pokud totiž nejsou pálivé, dají šmrnc i úplně jednoduchým jídlům. Zkoušeli jste je ale někdy uvařit?


Samotnou mě to překvapilo, ale ředkvičky jsou mnohdy lepší tepelně upravené, než syrové. Nečekejte tedy recept na ředkvičkovou pomazánku nebo salát z ředkviček, ale tipy, jak je celé i s listy proměnit v:

  • superzdravou zelenou ředkvičkovou polévku

  • originální přílohu ke grilování i pečenému masu

  • zelené jarní pesto do studené i teplé kuchyně

  • špenát do nádivky nebo k bramborovým nokům

Zelená polévka z celých ředkviček


Tahle ředkvičková polévka je opravdu super zdravá, nabitá vitamíny a minerály z celých ředkviček (opravdu celých, včetně jejich listů), pórku, bylinek a hrášku.

I její vaření je rychlé a snadné, takže mě baví připravovat jí pořád dokola a myslím, že žádná z návštěv, která k nám zavítala na jaře, jí neunikla :)

Na hrnec polévky budete potřebovat:

* kousek másla

* půl pórku (nejlepší je použít jak bílou část, tak zelené listy)

* svazek ředkviček i s listy

* kvalitní zeleninový vývar

* bylinky podle chuti (výborná je špetka tymiánu, saturejky nebo majoránky)

* hrnek zeleného hrášku (často používám mražený)

* sůl a pepř podle chuti

* volitelně smetanu na zjemnění nebo dýňový olej na zakápnutí

V hrnci rozpusťte máslo a pár minut na něm opékejte pórek, až se hezky zarestuje a rozvoní. Pak přihoďte bulvy ředkviček pokrájené na půlky a také je krátce opečte na másle s pórkem.

Orestovanou směs zalijte vývarem a přihoďte propláchnuté listy z ředkviček a bylinky. Takto se polévka vaří asi 15 - 20 minut.

Hotovou polévku odstavím z plotny a vhodím do ní mražený hrášek. Hrášek horkem polévky během pár minutek povolí a zachová si tak svojí krásnou zelenou barvu i sladkost. Celou směs pak rozmixuju ponorným mixérem a zjemním smetanou (ta se už nevaří) anebo nechám v přírodnější podobě a až na talíři ji zakápnu dýňovým olejem.

Je až s podivem, jak je polévka pořád krásně zelená, i když jsou v ní celé červené ředkvičky. Chuťově pak připomíná hodně hráškový krém z jarního hrášku, takže vždycky dávám návštěvám hádat, z čeho si myslí, že je polévka vlastně uvařená ;)

Restované ředkvičky jako příloha k masu


Z ředkviček můžete samozřejmě udělat klasický studený ředkvičkový salát a podávat jej jako přílohu ke grilovanému nebo pečenému masu.

Pokud máte doma ale pálivější ředkvičky anebo chcete pro jednou vyzkoušet něco nového, zkuste ředkvičky krátce orestovat na másle! Úplně se tím jejich chuť i konzistence zjemní.

Nakonec je osolte a opepřete podle své chuti a v misce promíchejte s nasekanou petrželkou, která je krásně ovoní.

Celá příprava zabere jen pár minut a restované ředkvičky hravě nahradí i brambory nebo jakoukoliv jinou přílohu, takže jimi snadno odlehčíte na jaře svůj jídelníček.

Stejně dobře si je umím představit smíchané s kuskusem a další zeleninou, třeba chřestem nebo grilovanými paprikami.

Jarní pesto z listů ředkviček a bylinek


Pesto má mnoho podob, takže není potřeba se vždycky omezovat jen na klasickou podobu z bazalky, česneku, piniových semínek, parmazánu a olivového oleje.

Tohle jarní pesto připomíná spíš jarní mixovanou pomazánku z libovolných čerstvých surovin, které máte zrovna k dispozici.

Jako základ poslouží propláchnuté ředkvičkové listy, které mají svěží jemnou "zelenou" chuť a olivový olej.

K listům z ředkviček pak přihodím slunečnicová semínka a hrst dostupných bylinek. Skvělá je samozřejmě bazalka, ale na jaře jí klidně můžete nahradit hrstí petrželové natě.

Místo klasického česneku dávám ráda medvědí česnek anebo nať z jarní cibulky, která dodá pestu říz podobným způsobem.

Pro zajímavější vůni pesta je vždycky skvělý tymián. Přihodit můžete i pár lístků libečku, s ním ale opatrně, protože dokáže přebít všechny ostatní chutě.

Pesto pak můžete použít ve studené i teplé kuchyni. Skvělé je klasicky s těstovinami. Mně ale chutná i jako náplň do bagetky, kterou pak zapeču v troubě nebo na grilu. Dá se přimíchat do libovolné zeleninové polévky.

A když jsou k dispozici nové brambory, baví mě je upéct v troubě nebo na grilu a ještě horké pak s pestem promíchat. Vytvoříte tak další zajímavou přílohu k masu nebo samostatné lehké jídlo.

Špenát z ředkvičkových listů


Posledním snadným způsobem, jak ředkvičky využít v tepelné úpravě a nevyhazovat zbytečně kupu odpadu, je zužitkovat listy ředkviček jako špenát.

Jednoduše listy ředkviček důkladně propláchněte, pokrájejte na menší kousky vhodné na skus a spařte horkou vodou.

Listy se dají jíst v podstatě i syrové, mají ale jemné chloupky, které nemusí být každému příjemné do pusy. Proto je lepší je krátce spařit horkou vodou, která listy změkčí, ale nesebere jim skoro žádné živiny.

Listy z ředkviček nemají tak silnou chuť jako klasický špenát. Někomu to může vyhovovat, pro jiného ale může jídlo působit zbytečně mdle. V tom případě doporučuju ředkvičkové listy zkombinovat s listy špenátu a dochutit klasickým nebo medvědím česnekem.

Špenát můžete přidat do jarní nádivky, umíchat jej s gnocchi a smetanou anebo z něj udělat samostatnou přílohu k pečenému masu.

Dobrou chuť!

*Recept na zelenou polévku z ředkviček je inspirovaný mou oblíbenou knihou Recepty z farmářských trhů od Hany Michopulu. Restované ředkvičky v této úpravě jsem poprvé ochutnala ve skvělé steakové restauraci Dock house v Praze. Zbylé dva recepty vznikly v mé kuchyni.

Baví vás Pruhované léto? Sledujte mě i na Instagramu pro častější dávku různorodé inspirace ;) Můžete se také přihlásit k newsletteru v zápatí úvodní stránky mého webu a už vám neunikne žádný článek.

#letnígrilování #bylinkyvkuchyni #zerowaste #zdravávýživa #sezónnírecepty #kuskus #vegetariánskérecepty #lehkéletnívečeře

© 2020 by Pruhované léto. Proudly created with Wix.com