Minut čtení: 3

Sezónní koláč z čirokové mouky, který budete nakonec péct po celý rok

Každé léto se těším, až dozraje červený i černý rybíz, až nám na zahrádce zesládne josta anebo bude k dostání angrešt. A každé léto pak přemýšlím, co se vším tím ovocem vlastně dělat, když už se nám přejí syrové a zásoby rybízové šťávy, sorbetu nebo marmelád stačí zase na rok dopředu…

 

Nedávno jsem ve zdravé výživě narazila na BIOLINIE Čirokové sušenky s oříšky a úplně mě dostaly svojí chutí! Tajemstvím jídla, ze kterého jsou lidé nadšení a nepřejí se jim ani po několika soustech, je totiž „vícevrstevnost chutí“. To znamená, že na první ochutnání je jídlo například sladké, ale s každým dalším kousnutím se rozvíjí lehce jiná chuť nebo je dozvuk jídla jiný, než byl jeho začátek. Proto se do každého sladkého jídla má přidávat špetka soli a naopak do slaného jídla by se měla přidat špetička cukru. Zajímavé recepty ale přidávají i špetku kyselého nebo hořkého.

 

A přesně tak na mě působily čirokové sušenky od BIOLINIE – na první ochutnání sladké po kakau, oříšcích a vanilce, ale postupně i lehce nahořklé po čočkové mouce, prostě originální kombinace. Proto když jsem narazila v obchodě i na čirokovou mouku od Green Apotheke, věděla jsem hned, že z ní chci upéct něco podobně zajímavého.

 

 

Čirok je prapůvodní obilovina, která neobsahuje lepek, často se mu tedy také přezdívá „pšenice celiaků“. Podle informací na obalu lze pak až 60 % mouky v receptu nahradit právě tou čirokovou.

 

Na dortovou formu o průměru 25 cm budete potřebovat:

1 hrnek čirokové mouky

1 hrnek hladké mouky

1 lžičku kypřícího prášku do pečiva

1/2 lžičky jedlé sody

1/2 lžičky jemné soli

1/4 lžičky mleté skořice (já dala i špetku kardamomu)

4 celá vejce

2/3 hrnku javorového sirupu nebo medu

1/4 hrnku olivového oleje (část jsem nahradila dýňovým olejem pro jeho oříškovou chuť)

 

Ve větší míse nebo robotu smíchejte postupně všechny sypké suroviny. V jiné misce prošlehejte vejce a přidejte k nim zbylé mokré suroviny. Pak obě směsi spojte dohromady, promíchejte stěrkou a v dortové formě s odnímatelným okrajem nebo vymazané koláčové formě dejte péct do trouby na 180 stupňů a 35 – 40 minut.

 

Koláč je opravdu snadný, protože nevyžaduje žádné speciální ani složité postupy jako šlehání sněhu z bílků apod. Těsto se opravdu krásně upeklo, aniž by se střed příliš vyboulil nebo naopak propadl. A celá příprava zabere jen 10 až 15 minut.

 

Když je koláč upečený, můžete jej po vystydnutí podávat jen tak, třeba s marmeládou nebo zmrzlinou. Anebo jej dozdobit tím, co máte k dispozici. V tom případě hned po upečení ještě teplý korpus dortu ve formě potřete směsí ze 2 lžic citrónové šťávy a 1 lžíce medu/javorového sirupu. Pak počkejte, až koláč vystydne a navrch rozetřete řecký jogurt nebo ušlehanou smetanu (jde i kombinace žervé jako je lučina a mascarpone) a dozdobte ovocem.

 

Na svůj koláč z čirokové mouky jsem použila řecký jogurt (neslazený) a drobné ovoce z naší zahrádky. Stejně tak si jej ale umím představit v průběhu léta s meruňkami, broskvemi anebo švestkami. A na podzim a během zimy třeba s hroznovým vínem, domácím kompotem nebo jablky či hruškami.

 

Poznámky k receptu:

  • pokud chcete udělat koláč bezlepkový, můžete všechnu mouku nahradit mandlovou moukou
  • pokud chcete koláč udělat bezlaktózový, lze jej místo zdobení potřít marmeládou anebo dozdobit našlehaným kokosovým mlékem (musí být z plechovky, ne z Tetra Paku)

 

Baví vás Pruhované léto? Sledujte mě i na Instagramu! Nebo se přihlašte k odběru newsletteru a už vám neunikne žádný článek 🙂

 

Tento příspěvek není nikým sponzorovaný.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *