• Katka

Slavnostní menu na svátky i oslavu

Když přijde podzim a zima, seběhnou se u nás skoro všechny narozeniny a svátky. Nedávno jsme tak slavili naráz hned čtvery narozeniny a tři svátky :) A byl to super den plný výborného jídla, uvolněné zábavy a zajímavých debat. Věřím, že i díky tomu, že místo servírovaného jídla jsem tentokrát připravila volný raut, kdy mohli naši hosté nepřetržitě uzobávat, co se jim jen zamanulo...


Sestavit slavnostní menu na svátky nebo libovolnou oslavu vyžaduje trochu plánování dopředu. Každá příprava se vám ale násobně vyplatí a odměnou vám bude nejen pohodové nakupování a vaření, ale celá oslava potom.


Tohle jsou moje osvědčené tipy, kterých jsem se držela při plánování oslavy a menu:

  1. naplánovala jsem počet a skladbu hostů (mix rodiny a blízkých přátel a počet dětí)

  2. podle hostů jsem vybrala jídlo, aby si každý přišel na své, ale mohl ochutnat i něco nového

  3. sepsala jsem si detailní seznam jídla včetně drobných příloh typu nakládané okurečky, cibulky, brusinky k paštice apod.

  4. u každé položky jsem si vyznačila, jestli je potřeba jí vyndat z mrazáku (M), uvařit (V), koupit čerstvou až v den oslavy (K) nebo jen naservírovat studenou (S)

  5. nakonec jsem připravila servírovací stolek, kde si každý mohl sám vzít nádobí a příbory, skleničku a běžné pití a mohl na něj případně i něco odložit

Když jsem pak plánovala menu, rovnou jsem si rozmýšlela, na jaké nádobí ho budu servírovat, aby se k jídlu ideálně hodilo.

Naše slavnostní hostina obsahovala mix českých i cizích jídel v této skladbě:


  1. česká zabijačka servírovaná na dřevěném prkénku

  2. italské delikatesy servírované na břidlicovém prkénku

  3. řecké jídlo podávané na mém letním servisu nádobí (s květinami)

  4. dva typy roastbeefu na stejném letním setu nádobí

  5. talíř s jednohubkami s uzeným lososem a kaviárem (nejsou na fotce)

  6. polévka, řízečky a bramborový salát v kombinaci se slavnostním setem nádobí (nejsou na fotce)


Pokud máte doma jen jednu sadu nádobí, můžete slavnostní tabuli ozvláštnit zajímavými napichovátky, jednorázovým nádobím s decentním dekorem nebo zajímavými kusy ze své kuchyně. Špízy budou vypadat stejně dobře na talířku, jako třeba ve skleněné míse. Na uzeniny můžete použít i obyčejné dřevěné prkénko na krájení. A svou službu vám udělají i stejná jídla rozdělená do několika malých mističek s hotovou porcí rovnou k jídlu.


Příprava mi zabrala odhadem dva dny. A protože se rodina nabízela s pomocí, ráda jsem jim přenechala smažení řízků a přípravu bramborového salátu, které patří oboje mezi časově náročné položky. Nikdo neříká, že musíte vzít celé kulinářské břímě na svá bedra! Naopak si myslím, že i hosté jsou rádi, když mohou k oslavě něčím přispět. A tak se nebojte říct si o pomoc, anebo požádat, kdo donese pivo, kdo víno, kdo limonádu pro děti...


Tchyně také upekla jeden z dortů na oslavě, protože dorty nekupujeme a já se tak mohla soustředit na své oblíbené speciality. Zde jsou recepty na ně :)


1) česká zabijačka servírovaná na dřevěném prkénku

V mrazáku jsem měla poklady z domácí zabijačky, a tak jsem je neváhala využít pro tu část návštěvy, pro kterou je taková domácí zabijačka vzácností.


Na dřevěné prkénko jsem naservírovala:

* tlačenku pokrájenou na kousky zalitou octem

* opečený jelitový prejt

* studenou pokrájenou jitrnici

* opečenou bavorskou klobásu (kupovaná) na kousky

* domácí paštiku z kuřecích jater a másla


Jako příloha byly nakládané cibulky, cornichonky (drobné křupavé okurečky), hrubozrnná hořčice, brusinky a čerstvý chléb.


Recept na játrovou paštiku s máslem a šalvějí

170g másla

1 velká cibule nakrájená na osminky

200g kuřecích jater pokrájených na kousky

2 lístky šalvěje (může být čerstvá i sušená)

1 sardelové očko s kapary (případně filet sardelky a kapary zvlášť)

malý panák Cinzana bianco nebo brandy

sůl a pepř dle chuti


V pánvi nebo vyšším rendlíku nechte rozpustit máslo, pak v něm zarestujte cibuli do zlatova, zprudka orestujte játra a nakonec i lístky šalvěje a sardelové očko. Vím, že chuť sardelek a kaparů není pro každého, ale opravdu jí nevynechávejte, protože dá paštice ve výsledku zajímavý šmrnc.


Když je celá směs dobře orestovaná, podlijte ji malým panákem alkoholu (mě se chuťově nejvíc osvědčilo Cinzano bianco), nechte ho odpařit a celou směs nechte 15 minut podusit na mírném plameni. Játra se pořádně uvaří a všechny chutě se úžasně prolnou.


Nakonec směs dochuťte solí a pepřem a rozmixujte najemno v mixéru. Přendejte do misek a za občasného promíchávání nechte vystydnout. Pokud byste paštiku čas od času nepromíchali, oddělilo by se máslo od zbytku směsi a nevznikla by hezká kompaktní hmota.


Po zchladnutí dejte paštiku do ledničky a spotřebujte do 3 dnů. Výborně se doplňuje s brusinkami a chlebem nebo bagetkou. Protože je v ní máslo, vyndejte jí před podáváním z ledničky vždy o chvíli dřív, aby opět trochu povolila a šla dobře roztírat.


2) italské delikatesy servírované na břidlicovém prkénku

Dobrý sýr a salám potěší snad každého bez dietního omezení a pro vás jako hostitele představuje snadný kulinářský cíl, protože vše stačí jen dobře nakoupit a pak pěkně naservírovat :)


Já pro italské delikatesy chodím na farmářské trhy přímo k Italovi, a tak je to pro mě opravdu jednoduché. Pokud nemáte "svého" Itala, porozhlédněte se ve svém okolí po italských delikatesách, jedné z prodejen společnosti Gran Moravia apod.


Italské delikatesy mívají čas od času i v Lidlu a jejich trvanlivost je dobrá na to, abyste je uchovali na domácí party, která bude třeba až za pár týdnů.


Na břidlicové prkénko jsem naservírovala:

* toskánský salám s fenyklem a pepřem (tvrdý salám)

* italský pršut (crudo)

* parmazán na kostičky

* měkký kravský sýr Asiago na proužky

* kousek krémové dolce gorgonzoly s nožem na její namazání


Jako příloha byla čerstvá bagetka a miska s panenským olivovým olejem na namáčení bagetky. Pro oživení jsem přidala misku s cherry rajčátky a mini mozzarelou, které jsem promíchala se lžící pesta.


3) řecké jídlo podávané na letním servisu s květy

Řecký "koutek" byl nejmenší a dělala jsem ho hlavně proto, abych mohla podávat i kuřecí maso pro dámy.


Recept na kuřecí souvlaki a tzatziky

1 balíček kuřecích prsíček (400 - 500g)

olivový olej

šťáva z půlky citrónu

2 - 3 stroužky česneku

bylinky - oregáno, petrželka, kopr

1 řecký jogurt

půl salátové okurky

sůl a pepř dle chuti


V míse smíchejte ve stejném poměru šťávu z citronu a olivový olej. Přidejte 1 prolisovaný stroužek česneku, oregáno, nasekanou petrželku, sůl a pepř podle chuti.


Marinádu nechte chvíli odstát a zatím si nakrájejte kuřecí prsa na dlouhé proužky nebo stejně velké kostky. Maso a marinádu promíchejte a nechte odležet 1 hodinu, klidně i přes noc.


Ochucené maso nakonec napíchejte na špejle (já souvlaki chystala jen jako chuťovku a proto jsem dávala 3 kousky masa na 1 špejli) a orestujte ze všech stran na pánvi. Trvá to 4-5 minut z každé strany na středním plameni.


Na tzatziky oloupejte salátovou okurku, nastrouhejte ji najemno a nechte v cedníku vykapat přebytečnou vodu. Řecký jogurt smíchejte se 2 stroužky prolisovaného česneku, lžící olivového oleje a koprem. Přidejte sůl a pepř podle chuti a nakonec vmíchejte i okurku.


Tzatziky hezky dozdobíte, když je před servírováním znovu pokapete olivovým olejem a posypete dalším koprem.


Jako příloha k souvlaki a tzatziky se hodí bageta, ale i speciální pita chléb, který už dnes pořídíte v každém marketu.


4) roastbeef podávaný na dva způsoby

Roastbeef patří mezi moje nejmilejší delikatesy a vařím ho snad na každou speciální příležitost a návštěvu.


Příprava roastbeefu není vůbec složitá. Neobejdete se ale bez teploměru, díky kterému zjistíte správný stupeň propečenosti masa.


Základní recept na roastbeef

Maso vyndejte z ledničky a nechte ho alespoň hodinu při pokojové teplotě temperovat. Pokud nemáte úhledný váleček masa (nejde o vzhled, ale aby byl roastbeef všude stejně propečený), zpevněte jej nití nebo kuchyňským provázkem do tvaru hranolu.


Maso osolte, opepřete a zprudka ho zarestujte na rostlinném oleji (já mám nejradši řepkový) ze všech šesti stran. Pak přesuňte do trouby vyhřáté na 100 stupňů nebo dopečte na pánvi tak, aby vnitřní teplota masa byla 60 stupňů celsia (medium).


Nechte maso zchladnout, sundejte nit a nakrájejte na co nejtenčí plátky.


Roastbeef můžete podávat na talíři doplněný o rukolu, hoblinky parmazánu a olivový olej. Nebo připravit tuňákový dip umixováním 1 plechovky tuňáka, 1 sáčku majonézy, 1 sardelového očka (případně ančovička a pár kaparů) a kapky Cinzana nebo vína. Dip milují úplně všichni a na party je to vždy hit.


Tak ať se vám oslava vydaří! :)

© 2020 by Pruhované léto. Proudly created with Wix.com